Postup přípravy receptu Bratislavské makovníky:
V mouce rozdrobíme máslo a sádlo. Droždí a práškový cukr rozpustíme v mléce a ihned přilejeme do mouky. přidáme žloutky, sůl, strouhanou citrónovou kůru a vypracujeme těsto. Odložíme je na studené místo a necháme je odpočinout. Potom těsto rozdělíme na 3 díly a z každého uděláme koláček. Na pomoučeném vále každý koláček rozválíme, naplníme makovou nádivkou, svineme a položíme na vymaštěný plech. Na plechu zformujeme těsto do tvaru podkovy a necháme ještě na teplém místě vykynout. Podkovy potřeme žloutkem a ještě na chvíli je odložíme na studené místo. Potom je při mírném ohňi upečeme a vychladlé posypeme práškovým cukrem.
Maková nádivka: Do mléka přidáme cukr a uvedeme do varu. Do vařícího mléka nasypeme mletý mák, strouhanou citrónovou kůru, mletý hřebíček, vanilkový cukr a hrozinky. Nádivku málo povaříme, odstavíme a necháme vychladnout.