Postup přípravy receptu Broskvovo-jahodový kompot:
Jahody opatrně důkladně umyjeme. Broskve ponoříme na několik vteřin v horké vodě, zchladíme, přepůlíme, vypeckujeme a oloupeme.
Do hrnce nalijeme vodu, přisypeme cukr a společně uvedeme do varu. Chvíli necháme provařit a poté odstavíme.
Do každého důlku po pecce v broskvi vložíme půlku jahody. Pokud nám vypadává, připíchneme jahodu párátkem. Poloviny broskví naskládáme do čistých nahřátých sklenic a přelijeme je horkou zálivkou. Sklenice uzavřeme víčky.
Sterilujeme pouze 20 minut na 85 °C. Hlídáme, abychom ovoce nerozvařili! Poté sklenice s broskvovo-jahodovým kompotem vyndáme, otočíme dnem nahoru a zabalené do deky necháme vychladnout.
Recept je zhruba na 8 - 10 sklenic broskvovo-jahodového kompotu, záleží na jejich velikosti.