Postup přípravy receptu Brusinkový relish s červeným vínem:
Postup přípravy se moc neliší u obou variant. Brusinky přebereme, opereme a osušíme. Dáme do přiklopeného hrnce a necháme na malém plameni rozdusit s kořením. Asi po 20 minutách, když brusinky pustily šťávu, odklopíme, zesílíme plamen a odpaříme. Vyndáme sáček s kořením.
U varianty k masu necháme tři čtvrtiny brusinek vcelku a čtvrtinu rozmixujeme.
U varianty k pudingům a přílohám projedeme mixerem tak, aby hmota byla rozdrcená nahrubo.
Do hrnce vrátíme koření, vsypeme cukr, vlijeme víno a povaříme ještě asi deset minut. Pak zkusíme, zda směs na chladném talířku želíruje.
Pokud ano, vyndáme koření a naplníme za horka do sklenic.
Množství cukru lze upravit podle vlastní chuti, ale když se dá velmi málo, relish se může kazit.
Není třeba přidávat žádnou želírovací příměs, brusinky mají vlastní pektin. Relish by měl trochu želírovat, ale neměl by být hustý jako zavařenina.
Kromě cukru není třeba přidávat žádné konzervační agens. Pokud se bojíme, že se relish zkazí můžeme zasterilovat.
První varianta je výborná k jakékoliv zvěřině, hovězím steakům i jako BBQ omáčka, ale nejlepší je snad ke krocanovi.
Druhá varianta je dobrá ke všem nepříliš chuťově výrazným moučníkům vařeným v páře, jako je chlebový, tvarohový, krupicový puding ap., ale i k lívancům, palačinkám.