Postup přípravy receptu Brusinky s hruškami a jablky:
Brusinky opláchneme. Jablka a hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky. Uvedeme do varu sklenici vody s citronovou šťávou a vložíme do ní připravené ovoce. Povaříme asi 5 minut a scedíme. Z cukru a 3/4 vody v níž se vařilo ovoce, připravíme sirup. Uvedeme jej do varu, vsypeme povařené ovoce a na mírném ohni vaříme, až ovoce zesklovatí (30 minut). Když brusinky klesnou ke dnu, odstraníme pěnu. Sedm minut před koncem vaření vložíme hřebíčky, pomerančovou kůru a promícháme. Zavařenina je hotová pokud na chladném talířku rychle rosolovatí. Horkým ovocem plníme zavařovací sklenice, rychle zavíčkujeme, převrátíme dnem vzhůru .