Postup přípravy receptu Budapešťská omáčka:
Slaninu nakrájíme na malé kostičky. Cibuli nakrájíme najemno, oloupaný česnek prolisujeme. V kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Zalijeme 800 ml vývaru, osolíme a za stálého míchání na mírnějším ohni povaříme omáčku asi 10 minut. V dalším kastrolu rozškvaříme slaninu, přidáme nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, krátce osmahneme. Zaprášíme mletou paprikou a ihned zalijeme zbytkem vývaru, krátce povaříme. Tuto směs vmícháme do připraveného základu omáčky, přivedeme k varu a krátce povaříme. Hotovou omáčku přecedíme a dochutíme. Podáváme k vařenému či dušenému masu, rybám a těstovinám.