Postup přípravy receptu Budějická buchta:
Ze lžíce mouky, droždí, cukru a 50 ml mléka si připravíme kvásek.
Mouku nasypeme do mísy, uděláme důlek, do kterého vlijeme kvásek, přilijeme žloutek rozmíchaný ve zbylém mléce, rozpuštěný tuk a přisypeme cukr. Vařečkou zaděláme těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme v teple 40 - 60 minut kynout.
Z vykynutého těsta vyválíme dvě placky velikosti formy (20 cm). Jednu vložíme do vymazané formy a necháme ještě 15 minut kynout. Pak placku ve formě potřeme rozšlehaným (ne vymíchaným) bílkem a posypeme nakrájenými ořechy smíchanými se skořicovým cukrem.
Budějickou buchtu vložíme do předehřáté trouby a na 175 °C dozlatova upečeme. Stejně postupujeme i s druhou plackou.
Smetanu uvedeme do varu, necháme vychladnout a dotuha vyšleháme. Krémové sýry utřeme s kakaem i vanilkovým cukrem a zlehka přimícháme šlehačku.
Vychladlé korpusy rozkrojíme a naplníme smetanovo-sýrovou náplní. Jednotlivé kousky budějické buchty před podáváním můžeme ozdobit šlehačkou a sekanými ořechy.