Postup přípravy receptu Bystrický dort:
Oříšky vložíme do teplé trouby a pražíme je tak dlouho, až se dají loupat. Potom je vložíme do čistého ubrousku, třením je oloupáme a nakonec umeleme. Žloutky s práškovým a vanilkovým cukrem vymícháme do pěny. z bílků ušleháme tuhý sníh, který přimícháme s mletými oříšky ke žloutkům. Takot připravené těsto nalejeme do vymaštěné, moukou vysypané dortové formy, vložíme do vyhřáté trouby a pomalu pečeme. Upečený a vychladlý dort v polovině překrojíme, naplníme nádivkou a spojíme. Nádivkou potřeme povrch i boky. Dort ozdobíme oříšky a šlehačkou.
Nádivka: Máslo s práškovým cukrem vymícháme do pěny, přidáme loupané oříšky a zamícháme.