Použité suroviny receptu Čalamáda ze zelí a paprik:
2,5 kg zelí
| 1 kg paprik
| 1/2 ks cibule
| nálev:
| 0,5 kg cukru
| 4 dcl oleje
| 1 ks přípravku Deko
Postup přípravy receptu Čalamáda ze zelí a paprik:
Oprané zelí nakrájíme na slabší proužky. Umyté papriky zbavíme jádřinců a také nakrájíme na tenčí proužky. Cibuli nakrájíme na kolečka. Vše promícháme ve větší míse a necháme odležet. Připravíme si nálev tak, že v hrnci smícháme ingredience na nálev a chvíli vše povaříme, až se nám cukr rozpustí. Vychladlý nálev scedíme a nalijeme ho na pokrájenou zeleninovou směs. Důkladně vše opět promícháme, zatížíme a necháme stát v chladné místnosti cca 24 hodin. Druhý den je čalamáda hotová a může se konzumovat, nebo čalamádu můžeme napěchovat do zavařovacích sklenic a uzavřenou skladovat v chladnu a temnu.