Použité suroviny receptu Carská nakládaná zelenina:
2 květáky
| 2 celery s natí
| 1 kg mrkve
| 5 kg větších červených paprik
| Marináda:
| 2,5 l vody
| 1,5 l octa
| 350 g soli
| 500 ml oleje
| 500 g cukru
| 12 bobkových listů
| 8 kuliček nového koření
| 5 g pálivé papriky
| 2 lžíce medu
Postup přípravy receptu Carská nakládaná zelenina:
Nejdříve si připravíme marinádu tak, že smícháme všechny uvedené suroviny a vaříme je 10 minut. Zeleninu očistíme a nakrájíme - můžeme využít i ozdobné krájení na kráječích zeleniny. Zeleninu rovnáme po vrstvách do sklenic - větších či menších zavařovacích, podle toho, jak předpokládáme jejich spotřebu. Zalijeme studeným nálevem, vložíme do zavařovacího hrnce a sterilujeme při 95 stupních 10 minut.