Postup přípravy receptu Čatní pálivé z červených blum:
Omyté a vypeckované blumy rozpůlíme a vložíme do hrnce. Přidáme nasekaný česnek, pokrájené chilli papričky a přilijeme trochu vody. Přivedeme do varu a potom necháme asi 15 minut zvolna probublávat, dokud blumy nezměknou. Sušené fíky namočíme do vody asi na 20 minut. Měkké je přes síto propasírujeme do hrnce. Ochutíme octem, cukrem, solí a přivedeme do varu. Při mírné teplotě vaříme asi půl hodiny, dokud se směs nezredukuje na patřičné množství a hustotu. Sejmeme z plotýnky a vložíme jemně roztlučené koření, hřebíček, skořici, nové koření a kmín, promícháme. Teplé plníme do sklenic, uzavřeme je víčky a obrátíme dnem vzhůru, dokud nevychladnou.