Postup přípravy receptu Celer s houbami a cibulí:
Celer pečlivě očistíme, rozkrojíme na čtvrtky a vložíme do vody okyselené kyselinou citrónovou. Postupně celer krájíme ozdobným nožem na tenké plátky. Když je nakrájený, vložíme ho do vařící vody, do které opět přidáme asi polovinu lžičky kyseliny citrónové, a necháme 5 minut povařit. Mezitím oloupeme cibuli a krájíme ji na tenká kolečka. Spaříme ji v malém množství vody a necháme okapat. Houby pečlivě očistíme a překrájíme na menší kousky. Vložíme je do malého množství vařící vody se solí a podle druhu je nejvýše 10 minut povaříme. Potom je vyjmeme, procedíme a necháme prochladnout. Vodu, koření, cukr i sůl asi 10 minut zvolna svařujeme a pak přidáme ocet a už jen prohřejeme. Do připravených sklenic potom postupně po vrstvách skládáme okapaný povařený celer, houby a cibuli. Zalijeme připraveným nálevem, uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při 90 °C.