Postup přípravy receptu Černá bábovka:
Troubu si předehřejeme na 180 °C. Bábovkovou formu o průměru asi 20 cm vytřeme máslem nebo jiným tukem a vysypeme polohrubou moukou. Pokud nemáme formu bábovky, bude nám chutnat i z plechu.
Cukr s vejci ušleháme do husté pěny, přidáme vanilkovou příchuť a za stálého šlehání postupně přiléváme olej. Potom lehce vmícháme po částech mouku s kypřícím práškem, sodou, kakaem a kávou, přilijeme vodu a podmáslí a rozmícháme dohladka. Těsto rozetřeme do formy a pečeme asi 45 minut. Pokud pečeme na plechu, tak asi 30 minut. Špejlí zkoušíme, jestli těsto už nelepí.
Po upečení necháme bábovku ještě 20 minut ve formě, pak ji vyklopíme a necháme pod utěrkou vychladnout. Mezitím si připravíme polevu. Čokoládu, máslo a smetanu dáme do hrnku a při nízké teplotě třeme dohladka.
Bábovku polevou polejeme a vršek ještě ozdobíme strouhanou čokoládou.