Postup přípravy receptu Černé knedlíky:
Žitný chléb a slaninu nakrájíme na kostičky, cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno, pórek omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Na pánvi necháme na másle zesklovatět slaninu, česnek, cibuli a pórek.
Obsah pánve dáme do mísy, přidáme na kostky nakrájený chléb, osolíme a zvlhčíme 100 ml vlažné vody a 100 ml mléka. Nikdy nepoužijeme pouze mléko, protože za přítomnosti žitného chleba může snadno zkysnout.
Mísu zakryjeme a necháme nejméně hodinu odpočinout.
Ve velkém hrnci uvedeme do varu vodu a osolíme ji.
Odleženou hmotu na knedlíky smícháme s pohankovou moukou a důkladně nejlépe rukama - prohněteme. Těsto necháme chvíli odpočinout, potom mokrýma rukama tvoříme kulaté knedlíky o velikosti tenisového míčku a vkládáme je do vroucí vody.
Knedlíky vaříme 20 - 25 minut velmi mírným varem.