Postup přípravy receptu Chalupářská ohnivá směs:
Cibuli nakrájíme nadrobno a necháme osmažit na rozehřátém tuku dozlatova. Vepřovou kýtu nakrájíme na kostky a dáme osmažit na cibulku. Smažíme zá stálého míchání a zhruba po 2-3 minutách osolíme. Dusíme do poloměkka.
Poté trochu podlijeme vývarem a přidáme - podle chuti volíme množství i sortiment - opravdu „co dům dal": papriku, rajče, okurku, patizón, balkánský salát nebo sójové boby, kečup, opepříme a přidáme mletou papriku, sójovou a worchesterovou omáčku, pokud chceme ostřejší i čilli papriky a tabasco. Můžeme přidat i sterilované žampióny, či 1 až 2 čerstvé oloupané bez nožiček.
Za stálého míchání dusíme až je maso měkké a masa celkově je takové hustoty, která se dá mazat. Pokud chceme jíst lžicí či vidličkou a cosi zakusovat, rozředíme více vývarem.
Podáváme na topince, s chlebem nebo s hranolky.