1 bažant
| 200 g angl. slaniny
| 5 menších jablek
| 1 cibule střední
| 150 g másla
| marináda
| 5 lžic oleje oliv.
| 3 špetky soli
| 2 lžíce medu
| 1 lžička sladké papriky
Postup přípravy receptu Chalupářský bažant:
Bažanta omyjeme ve studené vodě a po osušení jej osolíme.
Připravíme marinádu z pěti lžic olivového oleje, lžičky mleté červené papriky, trochy soli a dvou lžic medu. Pořádně promícháme a bažanta marinádou potřeme zevnitř i zvenčí.
Asi pět plátků anglické slaniny vpravíme bažantovi pod kůži na hřbetě a do útrob. Do útrob mu také vložíme asi 50 g másla. Dalších asi 100 g másla vložíme do pekáčku, do kterého bažanta posadíme hřbetem vzhůru. Nakrájíme na kolečka středně velkou cibuli a na čtvrtky několik zralých jablek. Tímto bažanta obložíme a část jablek dáme i do jeho útrob.
Takto připraveného bažanta na pekáčku dáme do předehřáté trouby na 200 °C a pečeme 2 hodiny. Pravidelně kontrolujeme a poléváme šťávou z pekáčku. Poslední čtvrthodinku můžeme ubrat teplotu v troubě a zvolna dopékáme.
Jako příloha k bažantovi po chalupářsku se hodí rýže i brambory, ale klidně obojí dohromady.
Fotky receptu Chalupářský bažant:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!