Postup přípravy receptu Chleba s křupavou kůrkou:
Mouku (pokud nemáte žitnou, mohou být 3 hrnky hladké), sůl a kvasnice zamícháme rukou v míse, přilejeme mírně vlažnou vodu a konečky prstů lehce promícháme vodu s moukou. Nehněteme, nezpracováváme, po okrajích může zůstat i trochu nezpracované mouky. Mísu zakryjeme potravinářskou folií a necháme v teple (asi 21 °C) kynout 12-16 hodin. Pak těsto "vylejeme" na pomoučený vál, párkrát přehneme přes sebe (nejlépe to jde plochým nožem) až se přestane "rozlézat" a necháme ho odpočinout asi 15 minut. Pak ho rozdělíme na 2 části a každou část zvlášť zabalíme do hodně pomoučené utěrky a necháme další 2 hod. kynout. Mezitím si připravíme 2 nádoby s poklicí ve kterých budeme péct. Nejlépe by měly být z litiny, ale já peču v obyč plechových kastrolech. Hrnce i s pokličkami dáme nahřát asi na 15-30 min do trouby na 230 °C. Vykynuté těsto sešoupneme z utěrky do horkého hrnce (můžete pro jistotu pod chleba přihodit trochu mouky na dno), pokud se těsto na utěrku přilepí, seškrábneme ho do hrnce nožem. Zakryjeme poklicí a dáme zpět do trouby. Pečeme stále na 230 °C půl hodiny. Pak sundáme poklici a dopékáme dalších 10-20 min do požadované barvy. Přimlouvám se za dost hnědou - pak je kůrčička nádherně křupavá. Asi to vypadá složitě, ale opak je pravdou. Z těstem pracujete celkem asi 5 min, důležitá je doba kynutí. Musíte si spočítat, kdy chcete mít upečeno, abyste včas zadělali těsto.