Postup přípravy receptu Chřestýš po chalupářsku:
1. Seženeme 1 m kvalitního točeného salámu (což bývá poslední dobou poměrně problém – myslím tu kvalitu, ne ten točeňák). Já používám koňský od soukromníka.
2. Točeňáku vyřízneme na záda klikatou čáru ala zmije, potřeme ho pivem a necháme chvilku odležet.
3. Mrkev a petržel nakrájíme na špalíky, cibulky oloupeme, papriku zbavíme šťopky i s jadřincem a vše položíme spolu s kukuřičným klasem na gril (do pekáče).
4. Naříznutý točeňák přidáme po chvíli k zelenině a z obou stran opečeme. Během pečení poléváme salám i sebe pivem.
5. Těsně před dopečením přikryjeme vše celerovou natí a několika snítkami libečku. Do špičky kapie uděláme malou dírku, vetkneme tam chilli papričku, kterou jsme do poloviny rozříznuli a rozeklali. Přidáme k salámu a opět zastříkneme pivem – a necháme natáhnout aroma.
6. Po křupavém opečení točeňáku veškerou nať odstraníme, jeden konec nacpeme do hlavičky z kapie (upravíme jazýček), do druhého opatrně zavrtáme kukuřičný klas (chřestítko). Budeme-li konzumovat i chřestítko, doporučuji kukuřici mírně předvařit.
7. Rozevřenou klikatou čáru na zádech hada vyplníme hořčicí. Pecen chleba nakrájíme na čtvrtiny.