Použité suroviny receptu Čočka upracovaného dělníka:
100 g čočky
| 2 stroužky česneku
| dle chuti: sůl
| 3 bobkové listy
| 1 cibule
| trocha sádla
| 2 ostravské klobásky
| 1 lžíce octa
Postup přípravy receptu Čočka upracovaného dělníka:
Čočku namočíme na 4 hodiny. Potom slijeme vodu po namáčení a dáme do nové s bobkovými listy a rozmačkaným česnekem. Zatím nesolíme. Necháme povařit do měkka. Mezitím na pánvičce rozpustíme lžíci sádla a orestujeme nakrájenou cibuli s nakrájenou klobáskou. Až je cibule do zlatova a klobáska také trochu osmažená, tak přidáme uvařenou čočku. Promícháme s klobáskou a přidáme trochu soli a lžíci octa - přiměřeně. Ještě tak 5 minut necháme prohřát. Podáváme s pečivem.