6 vajec
| 160 g hrubé mouky
| 160 g hořké čokolády
| 160 g cukru krupice
| 100 g lískových oříšků
| 160 g másla
| na ozdobu marcipán
| na potření
| 2-3 čokoláda na vaření
| tuk na vymazání
| mouka
Postup přípravy receptu Čokoládová šperkovnice:
Změklé máslo, cukr a žloutky vyšleháme do pěny. Vmícháme rozpuštěnou a vychladlou čokoládu a dobře promícháme. Do pěny přidáme mouku a jemně nasekané ořechy. Jako poslední zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků.
Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy (22 - 24cm) a v předehřáté troubě (200 °C) pečeme asi 45 minut na 175 °C. Dortový korpus vyndáme a necháme mírně vychladnout. Pak dort překlopíme na pečící papír a sejmeme formu.
Studený korpus rozkrojíme na dvě stejné poloviny do tvaru půlměsíce a obě části potřeme rozpuštěnou čokoládovou polevou. Povrch ozdobíme marcipánovými ozdobami, čokoládovými kytičkami nebo korálky či mušličkami a dort uložíme do chladničky zatuhnout.
Do jedné části čokoládové šperkovnice zapíchneme plastové kolíčky nebo použijeme větší plastová víčka, posadíme na ně druhou část dortu jako víko a vzadu lehce přitlačíme, abychom docílili efektu otevřené čokoládové šperkovnice. Do vzniklého otvoru pak vložíme dárek.
Fotky receptu Čokoládová šperkovnice:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!