Postup přípravy receptu Čokoládový dort se smetanovým krémem:
Suroviny vyndáme z lednice předem, aby měly všechny pokojovou teplotu. Troubu předehřejeme na 180 °C. Dortové formy o průměru 20 cm vymažeme máslem.
Do mísy robota přesypeme mouku, cukr, kypřící prášek, jedlou sodu, kakao a přidáme máslo, velká vejce, vanilku a zakysanou smetanu. Hněteme, dokud nezískáme hladkou, hustou hmotu. Těsto rozdělíme do forem a pečeme zhruba 35 minut, nebo dokud špejle není suchá. Upečené korpusy vyndáme z trouby a ve formě je necháte 10 minut chladnout, teprve pak formy odstraníme.
Zatím si připravíme krém. Máslo a čokoládu nalámanou na menší kousky dáme do středně velké mísy a zahříváme ve vodní lázni. Mícháme metličkou, dokud se vše nespojí. Zatímco hmota chladne, prosejeme do jiné mísy moučkový cukr. Pak k základu krému přilijeme javorový sirup, poté vmícháme zakysanou smetanu, vanilkový extrakt a nakonec i prosátý cukr. Měli bychom získat dostatečně tekutý, zároveň však hustý krém. Bude-li přece jen moc tuhý, přidáme lžičku vroucí vody. Pokud bude tekutější, přisypeme cukr.
Jeden z korpusů dáme na talíř a přelijeme ho třetinou krému. Rozetřete jej, přiklopíme druhým korpusem, přičemž jej přitlačíme jen mírně. Vrchní část potřeme druhou třetinou a zbytkem potřeme strany dortu. Povrch můžeme stěrkou vytvarovat do ozdobných vln.
Čokoládový dort s krémem můžeme také ozdobit čokoládovými hoblinami a cukrovými fialkami. Čokoládový dort s krémem podáváme vychlazený, aby byl krém tuhý.