Postup přípravy receptu Congrito:
Uzená žebra uvaříme do měkka (nejprve bez soli a koření, chvíli vaříme, pak vodu slejeme, abychom se zbavili solí, ve kterých se marinuje maso před uzením, dáme čerstvou, a tu trochu osolíme, přidáme kuličky celého pepře, 1 středně velkou cibuli a asi půl paličky česnekových stroužků. Před dovařením už dáme uvařit 1 hrneček rýže, z fazolí slijeme lák, ale uchováme ho pro pozdější upotřebení. Do velkého kastrolu dáme olej, na něm osmahneme dvě velké drobně pokrájené cibule a jemně posekaný česnek z celé paličky, když cibule začne trošku růžovět, přidáme na ni obrané měkké maso z uzených vepřových žeber, na kolečka nakrájené tři paprikové klobásky, trochu osmahneme, přidáme uvařenou rýži a slité červené fazole, dochutíme solí a mletým pepřem a prohříváme chvíli na ohni a u toho podléváme nálevem slitým z fazolí tak dlouho, až se všechno spolu spojí do "lepkava". Podáváme dozdobené kyselou okurkou nebo na kyselo naloženou zeleninou (čalamádou).