40 g droždí
| 200 ml vlažného mléka
| 300 g krupicového cukru
| 1 kg polohrubé mouky
| špetka soli
| 8 vajec
| 1 balíček vanilkového cukru
| 250 g másla
| 100 g rozinek
| tuk na plech
| 1 vejce na potření
| moučkový cukr na posypání
Postup přípravy receptu Cop Cozunac:
Z droždí, části vlažného mléka, lžíce cukru a dvou lžic polohrubé mouky připravíme kvásek. Necháme ho na teplém místě vzejít. Zbylou mouku prosijeme do mísy a smícháme se zbylým cukrem, špetkou soli, vejci a vanilkovým cukrem. Přidáme vzešlý kvásek, zbylé vlažné mléko a dobře propracujeme.
Když se suroviny spojí, přilijeme rozpuštěné vlahé máslo a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme na teplém místě. Po nakynutí přimícháme mouku a rozinky a těsto opět propracujeme. Poté ho necháme ještě 30-40 minut kynout na teplém místě.
Těsto rozdělíme na čtyři díly a z každého vyválíme tenký pramen. Prameny spleteme a vytvoříme rovný cop. Přeneseme ho na tukem vymazaný plech a necháme asi 30 minut kynout na teplém místě.
Vykynutý cop potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 40 minut. Po upečení necháme vychladnout a můžeme pocukrovat.
Fotky receptu Cop Cozunac:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!