Postup přípravy receptu Housky de luxe:
Mouku prosijeme do mísy, vytvoříme v ní důlek a nadrobíme do něho droždí. Pocukrujeme, zalijeme částí vlažného mléka a necháme vzejít. Když droždí "ožije", dodáme zbytek mléka, rozpuštěné vlahé máslo, žloutek a sůl. Vypracujeme těsto a necháme vykynout. Z vykynutého těsta tvoříme válečky asi na prst silné, po třech splétáme do copánku. Těsto je krásně vláčné, nelepivé, takže není třeba máčet ruce ani copánky. Hotové houstičky klademe na plech vyložený papírem na pečení, potíráme rozšlehaným vejcem (raději víc žloutku než bílku) s troškou vody, sypeme pekařskou hrubozrnnou solí a kmínem, mákem, sezamem... Pečeme do červena v troubě vyhřáté na 180 °C.
Těsto je možné nechat udělat v domácí pekárně, ovšem jen z poloviny dávky (při kynutí by nám přeteklo).