350 ml vody
| 3 lžíce oleje
| 1 lžíce octa
| 2,5 lžičky soli
| 600 g žitné chlebové mouky
| 2 lžičky kmínu
| 2 lžičky sušeného droždí
Postup přípravy receptu Obyčejný žitný chleba:
Těsto zpracujeme ručně nebo v pekárně na program "kynuté těsto". Suroviny dáváme do pekárny v uvedeném pořadí. Po cca hodinovém kynutí v pekárně přemísíme na vále, vytvarujeme bochník a necháme na teplém místě ještě cca 1/2 hodiny kynout. Pak bochník překlopíme na plech s pečícím papírem, potřeme vodou a pečeme 45 minut při 190 stupních Celsia. Nezapoměňte do trouby vložit i kastrolek s vodou, aby se chlebík příliš nevysušoval. Po upečení chleba opět potřeme vodou a necháme na mřížce vychladnout.