Postup přípravy receptu Domácí sekaná se špekem:
Cibuli očistíme, nasekáme najemno a v oleji ji osmahneme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Špek nakrájíme na kostičky. Troubu rozehřejeme na 180 °C.
Mleté maso dáme do mísy. Přidáme osmahnutou cibuli, česnek, vejce, špek, sůl, pepř a libeček. Přidáme vodu, která váže maso, a strouhanku. Vše řádně propracujeme a vytvaruje tři šišky sekané, které obalíme ve strouhance.
Pekáč vyložíme pečícím papírem a na něj dáme šišky sekané. Dáme do pekáčku s pečícím papírem. Přidáme sádlo a pekáč vložíme do předehřáté trouby. Po 25-ti minutách pečení potřeme šišky sekané plnotučnou hořčicí, která zabrání popraskání sekané. Poté pečeme ještě asi 20 minut. Upečené šišky sekané necháme ještě 10 minut odpočinout.
Domácí sekanou nakrájíme na plátky a podáváme s bramborovou kaší.