Postup přípravy receptu Domácí sulc:
Vepřové koleno (cca 1,5 kg) opálíme nad plamenem a ostrým nožem očistíme kůži. Ve 2 l vody uvaříme spolu s 2 bobkovými listy, 2 lžičkami směsi koření „Zabijačková“ a 2 lžičkami soli do měkka (v tlakovém hrnci cca 45 minut). Mezitím si připravíme :
1 větší cibuli (nakrájíme hodně nahrubo)
asi 5 středně velkých nakládaných okurek (nakrájíme na kolečka)
1 středně velkou mrkev ( nakrájíme na kolečka a krátce povaříme – cca 5 minut, do změknutí)
5 vajec (uvaříme natvrdo a pokrájíme na kolečka)
ocet, cukr, pepř, sůl , želatinu (cca 40 – 60 g) a keramické nebo skleněné mističky či zavařovací sklenice na sulc (vypláchneme studenou vodou).
Vývar přecedíme, maso vykostíme a do vývaru nakrájíme na kostičky to, co chceme v sulcu mít (maso libové, tučné nebo i kůži).
Vývar s nakrájeným masem přivedeme k varu (již nevaříme) a přidáme připravené ingredience – cibuli, okurky, mrkev, 7 – 10 lžiček krystalového cukru, 4 – 6 lžic octa a 1 lžičku černého mletého pepře (chuť vývaru musí být hodně výrazná : sladko-kyselo-slano-pepřová, protože po ztuhnutí sulc z chuti hodně ztratí.) V případě potřeby dosolíme a dochutíme. Na závěr přidáme želatinu , dobře promícháme a odstavíme z ohně.
Ještě horké plníme pomocí naběračky do připravených mističek, do kterých jsme na dno rovnoměrně naskládali uvařená a nakrájená vajíčka. V chladnu necháme ztuhnout do druhého dne.
Podáváme s tmavým chlebem ( popřípadě cibulkou, octem a pepřem ).
Fotky receptu Domácí sulc:
Fotky vložil: Vlamape,martikam,katyakaty,kozaroza,evabel