Postup přípravy receptu Domácí zavařená paštika z králíka nebo zajíce:
Maso opereme a krev odstraníme. V kastrolku rozškvaříme polovinu slaniny do sklovita. Přidáme nakrájenou cibuli a tu necháme zezlátnout. Potom přidáme nakrájené maso a dusíme ho doměkka. Dusíme ho ve vlastní šťávě a jen v nejnutnějším případě trochu podlijeme. Játra odblaníme a necháme je syrová.
Dušené maso vykostíme a umeleme s namočenou a vymačkanou žemlí, kořením, vejcem, šťávou z masa a strouhankou podle potřeby. Kašovina může být dosti řídká. Druhou polovinu slaniny nakrájíme na kostičky a syrovou zamícháme do směsi.
Formu na suchary, nebo chlebíčkovou vymastíme a vysypeme moukou, nebo jemnou strouhankou a směs do ní navrstvíme. Povrch pokryjeme pergamenovým, nebo pečícím papírem a dobře ho povážeme.
Formu vložíme do pekáče s horkou vodou, která má sahat asi tak do její poloviny. Pekáč přikryjeme poklicí. Vše vaříme pomalým varem asi 1 - 1 1/2 hodiny.
Hotovou opatrně vyjmeme a necháme vychladnout. Studenou krájíme na plátky.
TIP: Chceme-li paštiku podávat po částech, tak ji zavaříme do sklenic se širokým hrdlem. Takto paštika při postupném odebírání neosychá.
Paštiku můžeme také vařit v páře v troubě a tam může zůstat odklopená. Takto je dříve hotova.
Chceme-li aby paštika vydržela déle, tak z ni slíváme všechen rosol. Na povrch nalijeme trochu rozpuštěného sádla. Odebíráme ji v jamce směrem ke dnu, kterou nakonec opět potřeme sádlem a nádobu uzavřeme.