Postup přípravy receptu Dort Pařez:
Korpus: z bílků ušleháme sníh, po částech přisypeme cukr a ušleháme do husta. Lehce do něj zamícháme žloutky, a potom prosátou mouku, těsto nalijeme do dvou plechů vyložených tmavým papírem na pečení /aby z toho šla smotat ruláda/ pečlivě rozetřeme a rychle upečeme. Upečené pláty poprášíme hl. moukou, převrátíme na čistý plech a necháme vychladnout. Krém: Puding uvaříme běžným způsobem jen dáme 300 ml mléka, za častého míchání necháme zchladnout. Studený šleháme s moučkovým cukrem /el. šlehačem/ a postupně přidáváme kousky změklého másla a zbývající cukr a nakonec zašleháme rum. Oba pláty přepůlíme /podle toho, jak chceme mít pařez vysoký/. Střídavě každý plát mastíme, buď marmeládou nebo krémem a postupně stáčíme na sebe /uděláme vlastně nízkou tlustou ruládu/, boky můžeme potřít rozpuštěnou čokoládou nebo potřít krémem a postrouhat čokoládu. Houbičky a hmyz jsem kouplia již hotové z cukrové hmoty /děti mi marcipán nejedí/.