Postup přípravy receptu Dort plněný zakysanou smetanou:
Máslo s cukrem a vanilkovým cukrem ušleháme do pěny. Přidáme vejce, jedno po druhém. Každé šleháme asi půl minuty. Nakonec vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem.
Těsto rozdělíme na 3 díly. Jeden díl natřeme do pečícím papírem vyložené formy - průměr 26 cm. Stačí vyložit jenom dno. Pečeme v rozehřáté troubě na 180°C asi 15 minut. Stejně upečeme ostatní 2 díly. Placky necháme vychladnout. Poté vložíme 1 placku zpět do formy, nebo na dortový talíř a namažeme hustě marmeládou. Na marmeládu namažeme celý kelímek kysané smetany. Položíme druhou placku, pomažeme opět marmeládou a druhou smetanou. Přikryjeme třetí plackou, trochu přimáčkneme a dáme alespoň na 2 hodiny do lednice. Lépe je přes noc.
Před podáváním můžeme ozdobit šlehačkou a posypat kokosovou moučkou, nebo podáváme jenom se šlehačkou.
Dort je tak dobrý a osvěžující, že není ani šlehačky zapotřebí.
Těsto se dá udělat bez kakaa. Zajímavá je kombinace třeba 2 díly kakaové, 1 díl bez kakaa, nebo obráceně.