Postup přípravy receptu Dort s bonbonovou mašinkou:
PIŠKOTOVÝ KORPUS:
Žloutky utřeme s cukrem do pěny. Do vzniklé hmoty zamícháme mouku a zlehka vmícháme sníh ze 7 bílků.
Dáme do vymazané a vysypané dortové formy, vložíme do mírně vyhřáté trouby a upečeme (cca 20 min. na 150°C - dle typu trouby).
Že je korpus hotový poznáme tak, že do středu píchneme špejli nebo párátko a když se na něm nedrží těsto, je hotový.
Troubu ze začátku neotvíráme a při vytahování nesmíme s formou ťuknout, jinak nám korpus klesne.
Ve formě ho necháme skoro vychladnout, vyndáme a dáme uležet na chladné místo nejlépe do druhého dne.
Rozkrojíme dlouhým nožem, plníme a zdobíme.
KARAMELOVÝ KRÉM:
Zavřenou plechovku Salka vaříme ponořenou ve vodě 3 hodiny a necháme v té samé vodě vystydnout. Můžeme nechat i týden.
Po vychladnutí ušleháme celý obsah plechovky se změklým máslem.
Krémem potřeme dort uvnitř, shora a na boku a posypeme barevnou posypkou.
Dáme na chladné místo ztuhnout.
Mezitím si připravíme ČOKOLÁDU:
Ve vodní lázni necháme rozpustit cca půl tabulky čokolády na vaření.
Na pečící papír si menší injekční stříkačkou (bez jehly) uděláme číslo (nebo ho můžeme koupit,napsat krémem) a 4 kolečka k lokomotivě (můžeme i k vagonkům). Dáme do lednice ztuhnout.
KOLEJE:
Opět stříkačkou malujeme čokoládou koleje rovnou na dort, necháme ztuhnout.
LOKOMOTIVA:
Z Tatranky si pomalu vyřízneme tvar lokomotivy a potáhneme měkkým marcipánem (prodávají v cukrárnách). Ozdobíme bonbony a čokoládou dle fantazie.
Přitlačíme ztuhlá kolečka a troškou čokolády přilepíme na koleje.
VAGÓNKY:
Polomáčené oplatky půlíme a slepujeme horkou čokoládou do tvaru vagonku, dáme ztuhnout do lednice. Vagónky přilepíme troškou čokolády na koleje a plníme různými bonbony.
Přidáme svíčky a můžeme slavit!