Postup přípravy receptu Dort s lanýžovým krémem:
Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem. Z 5 vajec, 150 g cukru, vanilkového cukru a 3 lžic vody utřeme hustý krém.
Smícháme všechny mandle, mouku a prášek do pečiva a přimícháme do krému. Vzniklé těsto nalijeme do formy, uhladíme a v předehřáté troubě pečeme 30-35 minut, pak necháme zchladnout. 200 g čokolády nahrubo nasekáme, rozehřejeme 70 g másla a 75 g smetany, přivedeme pomalu k varu a odstavíme z plotýnky. Přidáme čokoládu a necháme ji rozpustit. Utřeme krém ze žloutků, kávy, koňaku a 70 g cukru, přimícháme čokoládovou směs. Postavíme do chladu. Jakmile začne směs tuhnou, ušleháme 175g smetany a smícháme se směsí. Korpus podélně rozpůlíme. Na spodní část rozetřeme 2/3 krému. Zakryjeme horní polovinou dortu, dort potřeme zbylým krémem, necháme asi 2 hodiny v chladu. Dobře uhněteme marcipán a moučkový cukr. Polovinu rozválíme na pruh (asi 5 krát 70 cm) z druhé půlky vyválíme kruh. Dort obložíme marcipánem, zbývající čokoládu nasekáme, za stálého míchání rozehřejeme se zbylým cukrem, smetanou a máslem. Počkáme až vše mírně zchladne a vlažné nalijeme na dort. Rozpustíme 100 g polevy a rozetřeme ji na pečící plech, necháme ztuhnout. Špachtlí seškrábeme do ruliček. Zbývající čokoládu rozetřeme na listy, necháme ztuhnout a sejmeme z podkladu. Získáme tak lístečky, kterými ozdobíme dort. Na závěr lehce posypeme kakaem.
poznámka:dort se dělá asi 4 hodiny.