2 kg čistá dužnina, drobné kostičky
| 1 kg jablek – oloupaných, nahrubo nastrouhaných
| 1/4 l jablečného džusu
| 1/2 bal mleté skořice
| 2 bal Želírovacího cukru 3:1 Dr.Oetker
| 1 KL Kyseliny citrónové Dr.Oetker
| 2 PL rumu
| 2 bal badyánových hvězdiček (celých)
Postup přípravy receptu Dýňový džem s jablky:
1. Připravíme si ovoce – jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme, dužninu dýně nakrájíme na drobné kostičky. Kousky dýně i nastrouhaná jablka dáme do hrnce, zalijeme džusem a poprášíme skořicí. Necháme na mírném ohni za občasného míchání (!) dusit pod pokličkou, dokud hmota nezměkne – několikrát ovoce promícháme ruční metlou, aby se hmota více rozmělnila.
2. Odstavíme z plotny a dobře vmícháme rum a Želírovací cukr 3:1. Pak vrátíme džem na sporák, přivedeme k varu a za stálého míchání (!) vaříme 3 minuty.
3. Nalijeme do předem připravených sklenic – vymytých, s pevnými víčky. Ke stěně sklenic dáme špejlí badyánovou hvězdičku a sklenice uzavřeme. Necháme vychladnout.