Použité suroviny receptu Fazolová polévka se smaženou zeleninou:
2 balení konzervovaných černých fazolí
| 1,25 l vody nebo vývaru
| 2 cibulky s natí
| 4 stroužky česneku
| 2 lžíce oleje
| 50 g uzené slaniny
| 1 lžíce rajčatového protlaku
| 2 bobkové listy
| 4 kuličky nového koření
| 1 snítka saturejky
| dle chuti: sůl a mletý pepř
| 200 g zeleniny
| dle potřeby: olej na smažení
| 1 velké rajče
Postup přípravy receptu Fazolová polévka se smaženou zeleninou:
Rozpálíme olej, vsypeme nakrájenou slaninu a necháme ji rozškvařit. Přidáme bílou část pokrájené cibule a usekaný česnek a necháme za občasného míchání zesklovatět. Na cibulce potom osmahneme rajčatový protlak a obsah hrnce zalijeme vývarem nebo vodou. Přidáme slité fazole, osolíme a opepříme. Uvedeme do varu a vaříme na mírném ohni 20 minut. Očištěnou zeleninu nakrájíme na nářezovém stroji nebo na speciálním struhadle na co nejtenčí plátky. Plátky naskládáme na sebe a potom ostrým nožem nakrájíme na delší jemné proužky jako vlasové nudle. Zeleninu těsně před podáváním krátce osmažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje a necháme okapat na papírových ubrouscích. Rajče nařízneme nahoře do kříže, ponoříme na chvíli do vroucí vody, zchladíme ve studené vodě a stáhneme slupku. Nakrájíme ho na dílky a vydlabeme semínka. Polévku posypeme pokrájenou cibulovou natí a každou porci podáváme s hrstí osmažené zeleniny a s kousky oloupaných rajčat. Pokud chceme poněkud ostřejší chuť, dochutíme polévku špetkou chilli nebo použijeme konzervované fazole v pikantním nálevu.
Fotky receptu Fazolová polévka se smaženou zeleninou:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!