Postup přípravy receptu Filet z tuňáka podáváný s wasabi bramborovou kaší a miso omáčkou:
Začneme tím, že si uděláme úplně normální bramborovou kaši. Teď přijdou japonská kouzla:
Na pánvi rozehřejeme máslo, nalijeme smetanu a přidáme wasabi, to je zelený, ostře pálivý japonský křen. Směs důkladně rozmícháme a přidáme hotovou bramborovou kaši. Prohříváme, mícháme, hněteme, nadhazujeme až vznikne bochánek se zvláštní, lehce nakyslou chutí.
Porce čerstvého tuňáka (nejvhodnější je tuňák žlutoploutvý), osolíme a zprudka na olivovém oleji opečeme ze všech stran. Tuňák zezlátne, ale zatáhne se a zůstane šťavnatý. Takto orestovaného tuňáka dáme do trouby vyhřáté na 200 stupňů a pečeme asi 5 až 7 minut tak, aby uvnitř zůstal rudý, ale ne studený.
Na lžíci olivového oleje na pánvi zprudka orestujeme japonské houbičky šitaké, které jsou již běžně k dostání. Pak orestujeme čtvrtky citronu. Ještě omáčka: Na pánvi důkladně rozmícháme japonskou miso pastu, která se vyrábí z fermentované sóji, s instantní nebo tekutou telecí omáčkou demi glasse, kterou dostanete v lepších samoobsluhách, a vše asi 2 minuty povaříme.
A servírujeme – napřed wasabi kaši, pak omáčku, houbičky, opečený citron a nakonec porci tuňáka z trouby. Přidáme snítku petrželky, zlehka osolíme mořskou solí a zakápneme olivovým olejem.