Postup přípravy receptu Gorické štrukle smažené nebo vařené :
Droždí rozmícháme s lžičkou cukru, 2 lžícemi mouky a 0,5 dl vlažného mléka, necháme vzejít a spolu s vejci, cukrem, rozpuštěným máslem a mlékem je vmícháme do osolené mouky. Vypracujeme hladké těsto, přikryjeme, dáme kynout na teplé místo a připravujeme náplň:
Ořechy umeleme, spaříme horkým mlékem, strouhanku osmažíme na másle, smícháme s ořechy, přidáme rozinky, cukr a vejce a vše dobře promícháme. Vykynuté těsto rozválíme na plát o šířce 15 cm a délce asi 35 cm a potřeme náplní. Zavineme po délce, rukojetí měchačky na každých 7-8 cm přitiskneme a pak rozkrájíme. Štrukle na řezech stiskneme, aby se dobře slepily, a necháme ještě dokynout. Potom je buď smažíme jako koblihy, anebo je uvaříme ve slané vodě, posypeme strouhankou, přelijeme rozpuštěným máslem a zapečeme v troubě.