Vložil: | Delli |
Porcí: | 2 |
Doba přípravy: | 55 min |
Hodnocení: |
|
Počet hodnocení: | 14 |
|
|
Použité suroviny receptu Grilovaný mořský okoun s porkem a červeným vínem:
2 silnější filety z mořského okouna nebo jiné bělomasé ryby, bez šupin a kostí (každý asi 200g)
| olivový olej na potření
| brambory, nejlépe gratinované se smetanou k podávání
| Na omáčku:
| 300 ml červeného vína (nejlépe Jacobs Creek Cabernet Shiraz)
| 4 lžíce třtinového cukru typu muscovado
| 1/2 kostky zeleninového bujonu
| 2 špetky čínského koření pěti vůní
| 25 g vychlazeného másla
| Na pórek:
| 140 g másla
| 2 středně velké pórky, velmi jemně nakrájené a propláchnuté
| sůl a pepř
Postup přípravy receptu Grilovaný mořský okoun s porkem a červeným vínem:
1. Připravte si omáčku: víno, cukr, bujonovou kostku, čínské koření a špetku soli přiveďte do varu v nerezovém nebo kameninovém rendlíku. Nechte asi deset minut lehce probublávat. Až se svaří asi na čtvrtinu původního objemu, sejměte z plamene.
2. Rybu usaďte kůží nahoru na prkénko a velmi ostrým nožem v půlcentimetrových rozestupech nařezávejte kůži asi pět milimetrů hluboko. Pak rybu pootočte o devadesát stupňů a kůži nařízněte stejným způsobem.
3. Na přílohu rozpusťte máslo, až začne pěnit. Vsypte pórek, osolte, opepřete a pět minut vařte. Dejte stranou na cedník na misce, aby máslo odkapalo.
4. Rozpalte gril nebo troubu na nejvyšší teplotu. Rybu potřete olejem a důkladně osolte a opepřete. Kůží nahoru ji dejte asi na pět minut péct do zlatohněda, pak okouna vyjměte a zakryjte alobalem. Vypněte zdroj tepla a vraťte rybu na pět minut pod gril nebo do trouby.
5. Mírně prohřejte omáčku a vmíchejte do ní kostičky másla. Jemně prošlehávejte, až omáčka zhoustne a bude se pěkně lesknout. Podle potřeby dochuťte; udržujte v teple.
6. Ohřejte okapaný pórek s kouskem másla. Rozdělte na dva talíře, přikryjte rybou a okolo nalijte trochu omáčky – ale nepřežeňte to!
Zelený pórek Aby si pórek zachoval šťávu a nádhernou barvu, je dobré ho připravit na velkém množství másla a přebytečné máslo nechat okapat. Těsně před podáváním ale přece jen trošku okapaného másla přidejte zpátky a pórek ohřejte.
Fotky receptu Grilovaný mořský okoun s porkem a červeným vínem:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!