Postup přípravy receptu Guláš po horňácku:
Bílé fazole přebereme, vypereme a namočíme na tři hodiny do studené vody, pak je v téže vodě uvaříme s bobkovým listem. Mezitím na třech lžících oleje osmahneme jemně pokrájenou cibuli, přidáme sladkou papriku, osmažíme a vložíme kostky masa. Prudce opečeme, a když maso začne pouštět sťávu, zmírníme oheň. Osolíme, opepříme a okmínujeme. Pak podlijeme horkou vodou a dusíme. Když je maso téměř měkké, přidáme česnek utřený se solí, uvařené fazole, ohřáté lečo a kysanou smetanu zahuštěnou moukou a povaříme. Před dohotovením přidáme rozemnutou majoránku. Na lžíci oleje opečeme párky, jejichž konce předem ozdobně nařízneme. Na talíři zdobíme každou porci guláše půlkou párku. Podáváme s topinkami.