Postup přípravy receptu Guláš z hovězího masa po zahradnicku:
Maso nakrájíme na kostky; v kastrolu na sádle nebo na pokrájené rozškvařené slanině zpěníme dosvětležluta cibulku, pak k ní přidáme nakrájené maso a po všech stranách opečeme. K opečenému masu přidáme mletou sladkou papriku, osmahneme, podlijeme vývarem, osolíme, opepříme a za občasného podlévání dusíme maso tak dlouho, až je poloměkké. Potom šťávu necháme vysmahnout do tuku a zbylou šťávu s tukem zaprášíme moukou nebo nastrouhaným chlebem a za stálého míchání osmahneme. Po osmahnutí zalijeme vývarem a přidáme mrkev nakrájenou na kostičky a společně vše dusíme doměkka. Před dokončením přidáme majoránku a sterilovaný nebo zmrazený hrášek, fazolky překrájené na menší kousky a květák rozebraný na růžičky. Příloha: vařené brambory, knedlíky, těstoviny, chléb.