1 lžička soli
| 175 ml vody
| 500 g kysaného zelí
| 100 ml mléka
| 2 lžíce hladké mouky
| 1250 g brambor
| 2 cibule
| 4 lžíce oleje
Postup přípravy receptu Horácká zelňačka:
Do hrnce s osolenou vodou dáme vařit zelí. Uvaříme ho doměkka.
Když je měkké, zahustíme je moukou rozmíchanou v mléce a za občasného míchání povaříme 5 minut.
Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky a uvaříme v osolené vodě doměkka.
Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobné kousíčky a osmažíme na oleji. Uvařené brambory scedíme a rozšťoucháme.
Do zelné polévky vmícháme lžíci osmažené cibule.
Polévku podáváme v hlubokém talíři, doprostřed vložíme brambory a ty posypeme osmaženou cibulí