Postup přípravy receptu Houbová polévka se zeleninou:
Hříbky namočíme asi na 30 minut do studené vody, cibuli a česnek oloupeme a najemno posekáme. Bílé zelí očistíme, omyjeme a nakrouháme na nudličky. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na silné plátky. Žampióny otřeme, očistíme a pokrájíme na plátky. Ve velkém hrnci rozehřejeme máslo a olej a na tuku zesklovatíme cibuli. Přidáme česnek, bílé zelí, pórek a brambory. Osolíme a za častého míchání osmahneme. Přilijeme houbový vývar, přidáme hřebíček, bobkový list a pepř a asi 15 minut vaříme.
Hříbky vyjmeme z vody, vymačkáme a posekáme. Pak do polévky přidáme žampióny, hříbky i s vodou, ve které byly namočené a vaříme ještě asi 5 minut. Z hrnce vybereme třetinu brambor a rozmixujeme je se zakysanou smetanou. Potom bramborové pyré dáme zpět do hrnce, vmícháme posekaný kopr a vše dochutíme. Polévku na talířích můžeme ozdobit koprem.