Postup přípravy receptu Houbová směs v oleji:
Ocet, vodu, česnek, pepř, sůl a půl tymiánu dáme do hlubokého kastrolu, uvedeme do varu, stáhneme oheň a povaříme 30 minut. Přidáme očištěné houby a pokračujeme v mírném varu asi 10 minut, dokud nejsou hotové. Sítem je vyndáme a necháme okapat. Vyjmeme tymián. Houby naskládáme spolu s citronovou kůrou, zbývajícím tymiánem a bobkovým listem do horké sklenice. Olej ohřejeme na pánvi do 75° C a pomalu nalijeme do sklenice, aby byly houby potopené. Náplň několikrát propíchneme špejlí, aby se uvolnil všechen vzduch, a uzavřeme.
Konzumovat můžeme asi za 2 týdny. Podáváme jako předkrm na silných krajíčcích opečené bagety, anebo používáme s trochou oleje jako rychlou omáčku k těstovinám.
Poznámky:
Než sklenici uzavřete, ověřte, zda olej dokonale pokrývá houby.
Nejlepší chuťovou variantu vytvoříte kombinací čerstvých, divoce rostoucích a pěstovaných hub.
Kousky citronové kůry dodají houbám zvláštní jemnou vůni.