Postup přípravy receptu Houbový výtažek:
Na výtažek zpracujeme různé druhy hub v pestré směsi. Mohou to být houby přerostlé, ale zdravé, houby s větším obsahem vody i různé zbytky od jiného zavařování, např. tvrdé třeně (nožičky) některých hub.
Houby očistíme, nakrájíme a dusíme s přidáním soli. Uvolňující se šťávu odebíráme lžicí do menší nádoby. Když je všechna šťáva vydušena, podlijeme houby vodou a důkladně povaříme. Změklé houby prolisujeme, vylisovanou tekutinu přidáme k odebrané a všechno vaříme tak dlouho, až je výtažek hustý jako sirup.
Vařící výtažek plníme do připravených čistých skleniček a převrácením sterilujeme. Druhý den sterilujeme ve vodní lázni nejméně 30 minut při 100°C. Výlisky hub jsou k dalšímu použití nevhodné.
Při sváření výtažku můžeme přidat celý pepř a nové koření, popřípadě i hřebíček. Pro použití do omáček můžeme výtažek mírně přikyselit.