Použité suroviny receptu Houby sterilované se zeleninou :
750 g bílého zelí
| 1 kg čerstvých paprik
| 250 g hub
| sůl
| ocet
| 500 g cibule
| Nálev:
| 350 ml octa
| 80 g krupicového cukru
| 20 g soli
| 5 kuliček černého pepře
| 2 kuličky nového koření
| 10 hořčičných semínek
Postup přípravy receptu Houby sterilované se zeleninou :
Všechny suroviny na nálev svaříme s jedním litrem vody a pak necháme přikryté asi tři hodiny při pokojové teplotě vychladnout. Potom nálev přecedíme a před zaléváním zeleniny jej zahřejeme na 70 °C. Zelí nakrájíme na nudličky a na jednu minutu ponoříme do vařící osolené vody. Potom jej ihned ochladíme v ledové vodě. Papriky omyjeme, rozpůlíme, zbavíme semeníků a nakrájíme na nudličky. Pět minut vaříme a pak také ochladíme ve studené vodě. Na kousky nakrájené houby předvaříme v osolené a okyselené vroucí vodě (na 1 litr vody zhruba 10 g soli a lžíce octa) asi 5 minut a pak ochladíme a osušíme. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Zeleninu narovnáme do sklenic, zalijeme nálevem a sterilujeme ve vodní lázni zhruba 25 minut při teplotě 85 °C.