Postup přípravy receptu Hrachový krém s pečenými bramborovými krutonky:
Předem namočený hrách propláchenme a dáme vařit do 1 litru neosolené vody. Mírně okořeníme majoránkou. Až je hrách téměř měkký, vodu osolíme a jemně opepříme. Hrách dovaříme až je měkký.
Mezitím připravíme bramborové krutonky: brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Na pánvi rozpálíme olivový olej a vhodíme na něj bramborové kostičky. Osolíme, opepříme a okořeníme a smažíme dokřupava.
Uvařenou hrachovovu polévku dáme do mixéru, přidáme česnek, 2 lžíce Oves milku (či přilijeme trošku mléka či smetany) a citronovu šťávu. Umixujeme.
Z hotových bramborových krutonků odebereme jednu polovinu a přidáme do umixovaného hrachového krému. Ještě jednou krátce promixujeme. Podle chuti dosolíme, dopepříme či dokyselíme citronovou šťávou. Jednotlivé porce hrachové polévky v mističkách zdobíme zbylými pečenými brambrovými krutonky.
Bramborové krutonky: 4-5 brambor, sůl, bílý pepř, majoránka, špetka pálivé papriky, 2 lžíce olivového oleje