Postup přípravy receptu Hruškový dort se skořicí:
Oddělíme žloutky od bílků, k bílkům přidáme 4 lžíce teplé vody a ušleháme sníh. Přidáme vanilkový cukr, cukr krupici a mícháme, dokud se nerozpustí. Potom přidáme žloutky, ořechy, mouku prosátou s kypřícím práškem a kakaem a vypracujeme těsto. Těsto vlijeme do dortové formy vyložené pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 180° C.
Z upečeného korpusu odkrojíme plát vysoký asi 0,5 cm a rozdrobíme do misky. Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců, podusíme v oslazené vodě a scedíme je. Smetanu ušleháme a smícháme s cukrem a zakysanou smetanou. Asi třetinu šlehačkové směsi rozetřeme na dort. Okapané hrušky nakrájíme na plátky a poklademe na šlehačkovou vrstvu. Ořechy smícháme a rozdrobeným těstem, zbylou šlehačkou a rozetřeme na hrušky. Dort zlehka posypeme skořicí smíchanou s cukrem a dáme vychladit.