Postup přípravy receptu Hruškový závin s rozinkami:
Mouku prosijeme do mísy, přidáme olej, vejce, špetku soli, ocet a cukr. Ze všech přísad vypracujeme za postupného přilévání 100 ml vody vláčné těsto, které zabalíme do fólie a uložíme na hodinu do chladu. Pak těsto rozválíme na silnější plát, který přeneseme na čistou utěrku poprášenou moukou, na ní těsto ještě rozválíme a opatrně je vytahujeme od středu ke krajům do požadované velikosti.
Hrušky oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme je na tenké plátky nebo malé kousky. Máslo rozpustíme, těsto polovinou másla potřeme a pak posypeme strouhankou. Poklademe hruškami, rozinkami namočenými v rumu a sekanými mandlemi a posypeme cukrem a vanilkovým cukrem.
Těsto z delší strany opatrně srolujeme pomocí utěrky a překulíme na plech tak, aby hladká strana zůstala nahoře. Závin pečeme v předehřáté troubě při 175 °C asi 30 minut. Troubu během pečení několikrát krátce otevřeme, aby závin nepopraskal. Po upečení jej ještě teplý potřeme rozpuštěným máslem a necháme zchladnout.