Postup přípravy receptu Hrušky zavařené s citronem podle pradávného receptu:
Ne příliš přezrálé, dobré, šťavnaté hrušky prostřední velikosti oloupáme, stopku očistíme a zkrátíme, rozkrojíme napůl i se stopkou, jaderníky odstraníme. Potom dáme do kamenného čistého kastrolu vrstvu cukru, vrstvu hrušek které pokapeme lžičkou citronu a potom vrstvy opakujeme, až máme kastrol plný.
Na velice mírný oheň hrnec postavíme a vaříme po 2-3 hodiny. Jakmile se cukr rozpustil, zvýšíme oheň a vaříme dalších asi 25 min. Potom je dáme na síto okapati, složíme do lahví, načež do hruškové šťávy přidáme ještě citronovou šťávy, jemné nudličky citronové kůry bez bílé části a povaříme.
Procezenou, vychlalou šťávy nalijeme na hrušky a přidáme několik nudliček vařené kůry. Lahve povážeme, nebo uzavřeme a dáme je sterilizujeme při 100 °C po 10 min.
Do důlků po jaderníku můžeme vložit tochu uvařený, vyčištěný šípek a hrušky klademe pak ozdobnou stranou na stěnu lahve, což pěkně vypadá.
Takto zavařené hrušky jsou velmi dobré.