Postup přípravy receptu Husa na smetaně:
Husu naporcujeme, stáhneme z kůže a stehna a prsa prošpikujeme slaninou. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na malé kostky nakrájenou kořenovou zeleninu, bobkový list, celý pepř, sůl a porce husy. Přikryjeme a 1/2 hodiny dusíme. Během dušení podléváme vývarem. Potom odkryjeme a pečeme v troubě. Během pečení podléváme. Když je maso měkké, vyjmeme je a šťávu zalijeme smetanou, v níž jsme rozmíchali hladkou mouku. Dobře povaříme, osladíme a podle potřeby ještě dosolíme. Podle chuti okyselíme šťávou z citronu. Přecedíme, přidáme propasírovanou zeleninu a maso, které ve šťávě prohřejeme. Podáváme s těstovinami nebo houskovým knedlíkem.