Postup přípravy receptu Hvězdný dort :
Potřebujete formy:
1 dortovou formu větší (prům. 26-28 cm)
1 dortovou formu menší (prům. 24 cm)
1 formu na hvězdu (prům. 24 cm) nebo vyříznout hvězdu z kulatého korpusu
1. Připravíme si dvě dávky těsta – každou s následujícím postupem: vejce a vodu ušleháme do pěny a za stálého šlehání přidáme cukr a vanilínový cukr. Mouku smícháme s prosetým kakaem a kypřicím práškem, což přisypáváme k našlehané pěně za stálého míchání elektrickým šlehačem na nejnižším stupni otáček. Vypracujeme hladké těsto.
2. První těsto vylijeme do větší formy vyložené pečicím papírem, uhladíme a dáme péci do předehřáté trouby při cca 180°C po dobu asi 30-35 minut. Po upečení a částečném vychladnutí korpusu oddělíme nožem okraj formy a necháme zcela vychladnout. Připravíme druhé těsto stejným postupem uvedeným v bodě 1 a rozdělíme ho do dvou menších forem vyložených pečicím papírem. (Pokud nemáme formu na hvězdu, použijeme dvě kulaté formy, vystřihneme si papírovou šablonu a po upečení podle ní hvězdu vyřízneme). Oba menší korpusy upečeme při teplotě cca 180°C po dobu asi 30 minut.
3. Na krém smícháme Mascarpone s vanilínovým cukrem a citronovou šťávou. Polevu vyjmeme z obalu, najemno ji nasekáme a vmícháme ke krému. Ušleháme šlehačku se Smeta-fixem a moučkovým cukrem a přimícháme ji též do krému.
4. Všechny korpusy podélně rozřízneme a každý spodní díl namažeme krémem a zakryjeme horním dílem. Namazané díly odložíme do chladu.
5. Ušleháme smetanu s vanilínovým cukrem a smeta-fixem do tuha. Šlehačku natřeme na jednotlivé korpusy po bocích a na horních stranách. Z jednotlivých korpusů složíme dort – dolů největší korpus, doprostřed malý kulatý korpus a nahoru hvězdu.
6. Polevu tmavou rozpustíme podle návodu na obalu, ustřihneme růžek a nastříkáme na pečicí papír různé vánoční motivy (stromečky, komety, postavičky z betlému apod. – motivy si můžeme na pečicí papír předkreslit). Jinou možností, jak tvořit motivy, je rozetřít cca 3 mm vrstvu polevy na pečicí papír a z ne zcela ztuhlé polevy vykrajovat tvořítky jednotlivé motivy (přičemž namáčíme tvořítka do horké vody). Strany dortu pak ozdobíme motivy/figurkami a dort dáme opět do chladu.
7. Karamelové nitě připravujeme ne příliš dlouho před servírováním. Cukr zahříváme v malém hrnku tak dlouho, až je světle hnědý a zcela rozpuštěný. Hrnek s karamelem položíme na namočenou studenou utěrku a vidličkou mícháme, až se cukr za vidličkou začne táhnout a tvoří „vlasy“. Pomocí vidličky okolo dortu obtočíme karamelové nitě. Pokud nám karamel ztuhne, jednoduše ho znovu rozpustíme.
Dort uchováváme v chladu.
Dobrou chuť