Postup přípravy receptu Italský chléb:
Chléb vodorovně rozpůlíme pod vrchní kůrkou a obě části částečně vydlabeme asi 2,5 cm k okrajům, aby se dovnitř vešla náplň. Střídku ve spodní části stlačíme. Obě části chleba zevnitř hustě potřeme olivovým olejem a tapénadou a odspodu postupně klademe vrstvy uzeniny, sýra a artyčoků s bazalkou, rajčaty a žampiony. Osolíme a opeříme. Náplň zakryjeme druhou polovinou chleba a důkladně stlačíme. Obě části několikrát převážeme provázkem, chléb zabalíme do utěrky nebo do fólie a vložíme na noc do lednice. Zatížíme jej, aby se chutě jednotlivých surovin řádně promísily. Chléb druhý den rozbalíme, provázek přestřihneme, nakrájíme na sedm porcí a podáváme na malých ubrouscích na talířích nebo v košíku.